вторник, 2 апреля 2013 г.

Вікторина "Цікава фізіологія"

1.    Чому багатьом людям у стресових ситуаціях хочеться їсти?
   (Під час стресу виділяються речовини, які збуджують центр голоду,
   оскільки в критичній ситуації організм намагається поповнити свої 
   ресурси.)
2. Як вплине на перетравлювання м'яса випита перед їжею склянка
     бульйону?
     (Бульйон містить речовини, що стимулюють шлункову секрецію. Таким 
     чином, випита склянка бульйону прискорює перетравлювання м'яса.)
3. Який варіант обіду кращий для перетравлювання: овочевий суп і курка
    з кашею або молочний суп і пісне м'ясо з макаронами?
   (Речовини м'яса й овочів, що містяться у відварах,  стимулюють секрецію. Тому швидше    перетравиться перший варіант обіду.)
4. У давнину людині, яку підозрювали в злочині, пропонували
   присягнутися у своїй невинності, проковтнувши шматок сухого хліба. 
   Якщо це не вда­валося, винність вважалася доведеною. Обґрунтуйте цю вимогу з фізіо­логічної     точки зору.
   (Абсолютно суха їжа не викликає подразнення, і ковтання немож­ливе. Під 
    час сильного хвилювання різко гальмується слиновиділення, ковтального 
    рефлексу не виникає.)
5. Чому під час жування жувальної гумки притупляється відчуття голоду?
  (Жування стимулює центр насичення і гальмує центр голоду.)
6.  У якої тварини дужче зміниться обмін речовин: у поміщеної в холодну
   воду чи у поміщеної в кімнату з повітрям тієї ж температури?
   (Теплопровідність води значно вища, ніж повітря. Внаслідок цього 
   обмін речовин збільшується. Це збільшення буде значнішим  внаслідок дії 
    холодної води.)
7.  Чому людина, яка перебуває на морозі в стані алкогольного сп'яніння,
   особливо наражається на загрозу замерзання?
   (Алкоголь викликає розширення судин шкіри. До шкіри притікає підвищена кількість крові, що     створює суб'єктивне відчуття тепла, але тепловіддача різко посилюється.)


   8.У якій сорочці спека переноситиметься легше: у нейлоновій чи в бавов­
      няній?
     (Нейлонова тканина, на відміну від бавовняної, дуже погано пропус­кає повітря і
        водяні пари, що перешкоджає випаровуванню поту. Це порушує тепловіддачу,                        отже,   в бавовняній сорочці спека переноситься легше.
9. Чому спекотної погоди вітер приємний, а холодної — навпаки?
     (Вітер здуває прогрітий шар повітря, який безпосередньо контак­тує зі шкірою.
       На зміну цьому шару приходить холодніший. У спеку це надає освіжаючої дії, а         
       за  низької температури сприяє додатковому охолодженню.)
10. Чому в холодну погоду горобці «настовбурчуються»?
        (При цьому пір'я піднімається, між ним поміщається більше повітря,  
        поліпшується   теплоізоляція, зменшуються втрати тепла.)
11. Як допомогти системі терморегуляції, якщо людина вимушена пра­цювати за високої          температури середовища і стовідсоткової вологості  повітря?
   (Для цього потрібно весь час змочувати одяг працівника водою і об­дувати його     
     струменем сухого повітря. Вода випаровуватиметься» охо­лоджуючи тіло.)
12. У стані клінічної смерті через 5—6 хвилин відбувається загибель нервових клітин, через      відсутність кисню. Яким чином можна подовжити три­
валість життя нервових клітин?
    (Щоб подовжити тривалість життя нервових клітин, необхідно по­низити їх потребу
     у кисні. Для цього можна охолодити організм до 28—-30°С. При цьому різко
     знижується інтенсивність метаболічних процесів і виграється додатковий час для
     проведення реанімаційних заходів.)




Комментариев нет:

Отправить комментарий